Boligprojekt som hobby


Boligprojekt som hobby

Hos familien Rasmussen fra Høruphav er energirenovering blevet en hobby. Det er især manden i huset, Lars, der brænder for opfindsomme løsninger for at spare på energien og skåne miljøet for skadeligt CO2 udslip. "Den største motivation er ikke økonomien, men at vi har fået en forbedret komfort og at vi gør noget for at passe på miljøet"

Lars har også stor interesse i dyr, især krybdyr. Da der blev installeret fjernvarme, fik han ført varmerør rundt til de mange terrarier med slanger, og alle pærer er blevet skiftet ud med LED-dioder. "Dyrene kræver en temperatur på mellem 26 og 29 grader, så her var det vigtigt at få det godt isoleret" fortæller Lars.

Familien Rasmussen er med tiden også blevet mere bevidste omkring deres adfærd i forhold til energi. Det har bl.a. betydet, at de har skilt sig af med et 600 liter stort akvarium. Akvariet var dyrt at varme op og familien vurderede at det ikke kunne betale sig at beholde.

Kvinden i huset, Wonnie, har også mærket den positive side af energirenovering: "Isoleringen af loft og hulmur kunne vi nærmest mærke virkningen af samme dag som håndværkerne blev færdige. Det har betydet rigtig meget for komforten i hjemmet, og her er ikke længere køligt nogle steder"


Familien har foretaget følgende energiforbedringer:
  • Isolering af loft og hulmur
  • Nye lavenergivinduer
  • Konvertering fra olie til fjernvarme
  • Træpilleovn
  • Solceller og solvarme til gulvvarme
  • Sparepærer og generel energirigtig adfærd

Isolering
Mange ejendomme er dårligt isolerede, er utætte og har stort varmetab. Dette medfører både stort energiforbrug, dårlig komfort og indeklimaproblemer - herunder risiko for skimmelvækst, når varm og fugtig inde luft kondenserer på kolde overflader.

Investering i isolering er tjent hjem på bare 2-3 år, og efterisolering er den hurtigste vej til et behageligt indeklima - og giver dig oven i købet en økonomisk gevinst. Ved at nedsætte energiforbruget med loftisolering og hulmursisolering er du samtidig med til at skåne miljøet.
Ved loftisolering kan du opnå at loftet bliver 3-5 grader varmere på de kolde dage og tilsvarende koldere på de varme dage.

Vinduer
Gamle og utætte vinduer holder ikke på varmen og det kan du aflæse direkte på din varmeregning. Derfor kan det ofte betale sig at forny eller udskifte dem med energirigtige vinduer. Udskiftning af vinduer kan være en stor investering, men ud over et lavere varmeforbrug vil du også opnå en bedre komfort, da du kan undgå træk og kulde.

Når du skal vælge nye vinduer til dit hus, er der en række forhold, som du skal være opmærksom på, herunder hvilke vinduestyper der passer bedst til netop dit hus, og om et eventuelt nyt materiale passer til huset.

Som tommelfingerregel siger man, at de vinduer, som sad i huset fra starten, også er de bedste rent arkitektonisk og proportionsmæssigt. Så find de gamle tegninger frem og se, hvilke vinduer der sad i huset oprindeligt. Eller opsøg en rådgiver, som kan hjælpe med det æstetiske.

Fjernvarme
Fjernvarme er den mest anvendte opvarmningsform af alle boliger i Danmark. Den moderne teknologi gør det muligt for fjernvarmen at benytte flere former for brændsel til at producere varmt vand med - med stor fokus på energieffektivitet, miljøhensyn og økonomisk drift.

Fjernvarme er en nem, billig og miljørigtig måde at opvarme boliger på.

ZERObolig's energivejleder opfordrer alle, som har mulighed for det, at tilkoble sig fjernvarmenettet.

Solceller og solvarme
Solen tilføjer jorden enorme mængder energi - denne energi kan du gratis udnytte til strøm og opvarmning.

Solceller bliver ofte forvekslet med solvarmeanlæg. Men hvor solvarmeanlæg producerer varmt vand, producerer solceller elektricitet. Solceller er en forureningsfri energikilde, som producerer elektricitet af solens lys. De solceller, der findes i dag, kan omsætte op til ca. 20 procent af lysets energi til elektricitet.
Du kan sænke din elregning markant med strøm fra solceller på for eksempel dit tag. En ekstra fordel er, at solceller er en ret enkel og vedligeholdelsesfri teknologi, som er nemmere end nogen anden vedvarende energiform at installere i din bolig.

Med et solvarmeanlæg får du næsten gratis brugsvand fra marts til september. Solvarme er en nem, gennemprøvet og velfungerende teknik. Et moderne kvalitetsanlæg kræver meget lidt vedligehold og leverer en dokumenteret mængde energi i form af varmt vand. Solvarmen kan være god som suppleant til et olie- pille- eller fastbrændselsfyr.

Ud over at være en god økonomisk investering er solvarme også en god investering for miljøet.

Det samlede resultat
Familien sparer miljøet for et udslip på 11,2 ton CO2 årligt. Det betyder at de har fået et bedre energimærke, som gør boligen billigere at bo i og mere værd i en salgssituation.

15. marts 2013

Farvel til glødepæreren

I 2008 vedtog EU at udfase glødepærerne på grund af deres høje energiforbrug, og fra september 2012 bliver det forbudt både at producere og importere glødepærer i EU. Heldigvis er der flere forskellige alternativer, som har et langt lavere energiforbrug. Det er fx LED og A-pærer.

Fjernvarme-slangerSlangerne holder varmen ved hjælp af de fjernvarmerør som er ført rundt under alle Lars' terrarier

Fakta om huset

Høruphav
Parcelhus fra 1962
Boligareal 176 m2

Solceller og solvarmeHos familien Rasmussen bliver solens stråler både udnyttet til opvarmning og electricitet

AflæsningLars aflæser temperaturen på det varme vand solvarmeanlægget producerer

LED lysdioderTerrarierne bliver lyst op af LED lysdioder

Cookiepolitik