Hjemme hos energivejlederen

Når ZEROboligs energivejleder vejleder områdets boligejere omkring energirenovering ved han hvad han taler om. Hans eget hus i Skovby er nemlig gennemrenoveret fra kælder til kvist.

"Med et parcelhus fra 1958 er der et kæmpe potentiale for energirenoveringer og besparelse på el-, vand- og varmeregningen. Derfor har vi igennem de seneste 4 år haft energirenovering og energirigtig adfærd højt på listen" fortæller Charlie, som er ZEROboligs energivejleder.

Alle tiltagene har givet familien en besparelse på 60 % på el, vand og varme, og boligens energimærke er gået fra D til B. Isoleringstykkelsen lever nogle steder i boligen op til BR15-kravene, og klassificeres dermed som lavenergi.

Familien har været med i projektet "Test en elbil" som kvinden i huset især var begejstret for: "El-bilen var super god til små hurtige ture, og det var en fornøjelse at køre i en bil som hverken larmer eller forurener lige så meget som en almindelig diesel eller benzinbil"

Familien har foretaget følgende energiforbedringer:

  • Tag og efterisolering
  • Solceller, 4 kWh
  • Diverse isolering: Kældervæg, kældergulv, loft, hulmursisolering, indvendig isolering 1., varmerør
  • Vandbesparende produkter (toilet, vandhaner, brusere)
  • Udskiftning af gamle pærer til LED og lavenergi
  • Generel energirigtig adfærd
  • Nyt kondenserende gasfyr (med mulighed for at kombinere med solvarme)

Tag og efterisolering af loft
Nyt tag med efterisolering kan vise sig at være en god investering - især hvis du bor i en bolig fra 60'er eller 70'erne med det oprindelige tag. Forbedringen kan skabe mærkbare forbedringer for indeklimaet. Du sikrer nemlig et godt indeklima i en velholdt bolig, og samtidig nedbringes energiforbruget i langt de fleste tilfælde.

Solceller
Solen tilføjer jorden enorme mængder energi - denne energi kan du gratis udnytte til strøm.

Solceller bliver ofte forvekslet med solvarmeanlæg. Men hvor solvarmeanlæg producerer varmt vand, producerer solceller elektricitet. Solceller er en forureningsfri energikilde, som producerer elektricitet af solens lys. De solceller, der findes i dag, kan omsætte op til ca. 20 procent af lysets energi til elektricitet.

Du kan sænke din elregning markant med strøm fra solceller på for eksempel dit tag. En ekstra fordel er, at solceller er en ret enkel og vedligeholdelsesfri teknologi, som er nemmere end nogen anden vedvarende energiform at installere i din bolig.

Isolering
Mange ejendomme er dårligt isolerede, er utætte og har stort varmetab. Dette medfører både stort energiforbrug, dårlig komfort og indeklimaproblemer - herunder risiko for skimmelvækst, når varm og fugtig inde luft kondenserer på kolde overflader.

Investering i isolering er tjent hjem på bare 2-3 år, og efterisolering er den hurtigste vej til et behageligt indeklima - og giver dig oven i købet en økonomisk gevinst. Ved at nedsætte energiforbruget med loftisolering er du samtidig med til at skåne miljøet.

Isolering af rør
I nybyggede huse er rørene sædvanligvis isoleret i overensstemmelse med kravene i bygningsreglementet, men anderledes er det i ældre huse, hvor isoleringen ofte er gammel og beskadiget eller helt mangler.

Varmetabet fra ældre varmeinstallationer kan reduceres væsentligt, fx ved isolering af rør, varmtvandsbeholdere og kedler. Bemærk, at hvis de (tidligere) dårligt isolerede installationer har bidraget til reduktion af luftfugtighed, fx i kældre, kan der være behov for opsætning af (termostatstyrede) radiatorer.

Ved at isolere rørene kan du nedsætte din varmeregning og du undgår at rørene fryser ved hård frost.

Farvel til glødepæren
I 2008 vedtog EU at udfase glødepærerne på grund af deres høje energiforbrug, og fra september 2012 bliver det forbudt både at producere og importere glødepærer i EU. Heldigvis er der flere forskellige alternativer, som har et langt lavere energiforbrug. Det er fx LED og A-pærer.

Stand by-strøm
Stand by-strøm er den energi dine apparater bruger selvom du ikke bruger apparatet, du får altså på ingen måde glæde af denne energi. Alligevel koster stand by-strøm os mange tusinde kroner om året uden vi tænker over det. Det er typisk computere, fjernsyn, mikrobølgeovne, elevationssenge mv. En del af denne udgift kan spares ved at slukke for apparaterne om natten eller i ferier, hvor der ikke er brug for apparaterne.

19. december 2014

Fakta om huset

Skovby
Parcelhus fra 1958
Boligareal 215 m2

Resultat

Energivejlederen og hans familie sparer miljøet for et udslip på 8,9 ton CO2 årligt. Det betyder at de har fået en bolig som er billigere at bo i samt mere værd i en salgssituation.

Artikel i JV

Jydske Vestkysten har i en artikel i avisen skrevet et portræt af ZEROboligs Charlie Lemtorp.

Læs artiklen her

Cookiepolitik