Ventilationsanlægget sikrer et godt og sundt indeklima

Det gule 70'er parcelhuset i Vester Sottrup har siden familien Jepsen er flyttet ind gennemgået en større renovering. Gulvet blev brækket ud og efterisoleret, der blev efterisoleret i andre dele af huset og der kom nye vinduer i.

Disse tiltag førte til, at huset blev meget tæt og luftfugtigheden alt for høj. Familien valgte derfor, efter rådgivning fra en ingeniør, at installere et ventilationsanlæg med varmegenvinding. Ventilationsanlægget blev taget i brug i april 2013.

Datterens hoste forsvandt
Blot et par timer efter ventilationsanlægget blev tændt stoppede datterens hoste. Datteren Asta på 3 år har siden hun blev født døjet med astma, lungebetændelse og bronkitis. Installering af ventilationsanlægget har gjort, at luftfugtigheden er faldet og det har hjulpet på Astas hoste - det har tilmed gjort, at hun ikke længere behøver at tage medicin.

En anden fordel ved ventilationsanlægget er, at det er med til at nedbringe koncentrationen af radon i huset. Radon er en naturligt forekommende radioaktiv gasart, som kommer fra undergrunden. "Det er et plus for os at vide, at vi ikke udsætter vores børn for høj radonholdig luft" fortæller Rasmus Jepsen.

Familien har foretaget følgende energiforbedringer:

  • Ventilationsanlæg med varmegenvinding
  • Div. isolering
  • Nye vinduer
  • Intelligent strømstyring

Ventilationsanlæg med varmegenvinding
Det er vigtigt at lufte ud hver dag, faktisk skal det gøres 2-3 gange om dagen. Den bedste måde at gøre det på, er ved fuld gennemtræk i 5-10 minutter, til al luft i huset er skiftet ud, men møbler og vægge ikke er afkølede. På denne måde spildes mindst mulig varme.

Hvis du har et ventilationsanlæg, klarer det "udluftnings-opgaven" for dig! Ventilationsanlægget suger den varme, fugtige luft ud fra bl.a. køkken, badeværelse og bryggers. Dermed fjernes støvpartikler, fugt og lugt fra boligen, og man opnår et sundt og behageligt indeklima. Den bedste løsning er et ventilationsanlæg med genvinding. På den måde udnyttes energien i udsugningsluften til opvarmning af den friske indblæsningsluft.

Flere og flere får i dag allergi. Med et ventilationsanlæg holdes den relative luftfugtighed under 45%. Her dør husstøvmiderne, som er en af de hyppigste årsager til allergi.

Isolering
Mange ejendomme er dårligt isolerede, er utætte og har stort varmetab. Dette medfører både stort energiforbrug, dårlig komfort og indeklimaproblemer - herunder risiko for skimmelvækst, når varm og fugtig inde luft kondenserer på kolde overflader.

Efterisolering er den hurtigste vej til et behageligt indeklima - og giver dig oven i købet en økonomisk gevinst. Ved at nedsætte energiforbruget med isolering er du samtidig med til at skåne miljøet.

Vinduer
Gamle og utætte vinduer holder ikke på varmen og det kan du aflæse direkte på din varmeregning. Derfor kan det ofte betale sig at forny eller udskifte dem med energirigtige vinduer. Udskiftning af vinduer kan være en stor investering, men ud over et lavere varmeforbrug vil du også opnå en bedre komfort, da du kan undgå træk og kulde.

Når du skal vælge nye vinduer til dit hus, er der en række forhold, som du skal være opmærksom på, herunder hvilke vinduestyper der passer bedst til netop dit hus, og om et eventuelt nyt materiale passer til huset.

Som tommelfingerregel siger man, at de vinduer, som sad i huset fra starten, også er de bedste rent arkitektonisk og proportionsmæssigt. Så find de gamle tegninger frem og se, hvilke vinduer der sad i huset oprindeligt. Eller opsøg en rådgiver, som kan hjælpe med det æstetiske.

19. december 2014

Fakta om huset

Vester Sottrup
Parcelhus fra 1974
Boligareal 164 m2

ParcelhusFamilien Jepsens parcelhus i Vester Sottrup er blevet energiforbedret på flere områder

VentilationsanlægVentilationsanlægget som sikrer familien et sundt indeklima. Det har bl.a. betydet, at datterens hoste er forsvundet

UdsugningVentilationsanlægget suger den varme, fugtige luft ud fra bl.a. køkken, badeværelse og bryggers

Cookiepolitik