Nyt køkken og energirenovering

Familien Dinsen fra Vester Sottrup kombinerede en mangeårig køkkendrøm med energirenovering og slog dermed to fluer med et smæk. I forbindelse med ombygningen valgte ægteparret at opgradere isoleringen på loftet, så der nu er 350-400 millimeter papirisolering over det hele.

Til et nyt køkken hører nye hvidevarer, og hos familien Dinsen skulle de selvfølgelig være i en høj energiklasse. "Vi havde i forvejen induktionskomfur, og det valgte vi at få igen, men denne gang med fem kogeplader. Hvad opvaskemaskinen angår, så skulle den for det første være støjsvag og dertil energibesparende."

Da køkkenrenoveringen var i gang, var kvaliteten af LED ikke god nok. "Dengang var lyset fra LED pærer ret så koldt og nærmest blåligt, og det fungerede heller ikke sammen med en lysdæmper", fortæller Mogens og fortsætter: "Men heldigvis valgte vi armaturer, der er udstyret med en såkaldt GU10 fatning, så de også passer til LED pærer, og vi er netop gået i gang med at udskifte de gamle halogenspots med LED."

Familien har foretaget følgende energiforbedringer:

  • Loftisolering (400 mm papiruld)
  • Lavenergi tagvinduer
  • Energirigtige apparater
  • Halogenspots udskiftet med LED
  • Solceller

Loftisolering
Mange ejendomme er dårligt isolerede, er utætte og har stort varmetab. Dette medfører både stort energiforbrug, dårlig komfort og indeklimaproblemer - herunder risiko for skimmelvækst, når varm og fugtig inde luft kondenserer på kolde overflader.

Investering i isolering er tjent hjem på bare 2-3 år, og efterisolering er den hurtigste vej til et behageligt indeklima - og giver dig oven i købet en økonomisk gevinst. Ved at nedsætte energiforbruget med loftisolering er du samtidig med til at skåne miljøet.

Du kan opnå at loftet bliver 3-5 grader varmere på de kolde dage og tilsvarende koldere på de varme dage.

Lavenergi tagvindue
Et tagvindue er en god måde at få mere lys og luft ind i boligen. Det er en fordel økonomisk og praktisk at etablere et tagvindue i forbindelse med ombygning eller renovering af taget eller loftet. På et nybygget hus eller en tilbygning er det en god idé at tænke tagvinduer ind i tagløsningen fra starten, både teknisk og arkitektonisk.

Farvel til glødepæren
I 2008 vedtog EU at udfase glødepærerne på grund af deres høje energiforbrug, og fra september 2012 blev det forbudt både at producere og importere glødepærer i EU. Heldigvis er der flere forskellige alternativer, som har et langt lavere energiforbrug. Det er fx LED og A-pærer.

Energirigtige apparater
Stand by-strøm er den energi dine apparater bruger selvom du ikke bruger apparatet, du får altså på ingen måde glæde af denne energi. Alligevel koster stand by-strøm os mange tusinde kroner om året uden vi tænker over det. Det er typisk computere, fjernsyn, mikrobølgeovne, elevationssenge mv. En del af denne udgift kan spares ved at slukke for apparaterne om natten eller i ferier, hvor der ikke er brug for apparaterne.

Ved udskiftning og nyanskaffelse af elforbrugende produkter er det en god ide at være opmærksom på produktets elforbrug, da der er stor forskel på, hvor meget el de enkelte produkter bruger til at opfylde deres formål. Energimærkning kan vejlede forbrugeren om et produkts energiforbrug. Der er oftest god økonomi i at vælge et energieffektivt produkt, når man medregner forskellen i energiforbrug og ikke kun ser på anskaffelsesprisen.

19. december 2014

Fakta om huset

Vester Sottrup
Parcelhus fra 1979
Boligareal 184 m2

OmbygningUnder ombygningen blev loftet i køkkenet taget ned, så der kunne etableres ovenlysvinduer og blive efterisoleret

Lys og luftUnder renovering af køkkenet blev der også taget højde for energirenoveirnger. Der blev også installeret et lavenergitagvindue som giver ekstra lys og luft i køkkenet

Solceller

Familiens solcelleanlæg har været i drift i ca. 8 måneder, og har på den tid produceret 3.300 kW

Cookiepolitik