Fra olie og brænde til jord

Dines Nordtorp slukkede for oliefyret for 40 år siden. Nu gør en varmepumpe brændeovnen overflødig og det 300 år gamle hus er blevet langt mere attraktivt.

"Vi slukkede for oliefyret under den første oliekrise i starten af 70'erne. Det blev alt for dyrt, så vi anskaffede en stor brændeovn og har siden fyret med træ. Men nu har vi nået en alder, hvor kræfterne ikke rækker til at hugge, save og køre rundt med en tung trillebør."

Et gratis energitjek af det gamle hus gav Dines blod på tanden til at tænke energieffektivt og besluttede sig for at installere en jordvarmepumpe der udnytter varmen fra jorden, til opvarmning af huset.
Den gamle prydhave omkring stuehuset var ikke velegnet til at skulle graves op, så de 600 meter jordvarmeslanger kunne lægges i jorden, men derimod var naboen parat til at lægge mark til anlægget.

Familien har foretaget følgende energirenoveringer:

  • Jordvarme
  • Hulmursisolering (hvor det har været muligt)

Jordvarme
En jordvarmepumpe er en 100 % løsning, som kan bruges både til opvarmning af hus og brugsvand. Varmen hentes fra jorden gennem slanger, der er gravet ned og tilsluttet en varmtvandsbeholder.

Væsken i jordslangerne cirkulerer ind i en kompressor som hæver temperaturen og komprimerer varmen, så der opnås 55 grader varmt vand. Varmtvandsbeholderen fordeler herfra varmen ud til radiator-/gulvvarme-systemet og til brugsvandet.

Et jordvarmeanlæg er godt for både din pengepung og miljøet. Samtidigt er det et godt alternativ til boliger, der i dag er opvarmet med el-varme, olie eller naturgas.

Hulmursisolering
Mange ejendomme er dårligt isolerede, utætte og har stort varmetab. Dette medfører både stort energiforbrug, dårlig komfort og indeklimaproblemer - herunder risiko for skimmelvækst, når varm og fugtig inde luft kondenserer på kolde overflader.

Investering i isolering er tjent hjem på bare 2-3 år, og efterisolering er den hurtigste vej til et behageligt indeklima - og giver oven i købet en økonomisk gevinst. Ved at nedsætte energiforbruget med hulmursisolering er du samtidig med til at skåne miljøet.

Resultatet
Familien sparer miljøet for et udslip på 1,85 ton CO2 årligt. Det betyder at de har fået et bedre energimærke, som kan gør ejendommen billigere at bo i samt mere værd i en salgssituation.

Læs mere om familien her

Se flere energisparehistorier på ZEROmap her

19. december 2014

Fakta om huset

Nordborg
Stuehus fra 1712
Boligareal 199 m2

StuehusDines Nordtorp foran sit stuehus, som nu opvarmes af en jordvarmepumpe. Hulmursisolering sørger for, at varmen holdes inde i boligen.

Mark med jordvarmeslangerFamiliens nabo har stillet sin mark til rådighed til nedgravning af jordvarmeslangerne. Dermed slap famillien for at grave den finde prydehave op.

Cookiepolitik