Den store energirenovering

Familien Christensen slukkede for nyligt det 50 år gamle oliefyr. En ny installeret jordvarmepumpe gør huset mere salgsbart og indeklimaet er blevet langt bedre. Pensionisterne nyder hver eneste dag i ejendommen på Sydals.

Et gratis energitjek af det gamle hus gav familien blod på tanden til at tænke energieffektivt og besluttede sig for at installere en jordvarmepumpe der udnytter varmen fra jorden, til opvarmning af huset.
Markerne der hører til ejendommen var velegnet til at grave de 600 meter jordvarmeslanger i. Udover jordvarmen besluttede familien sig for at isolere loftet i det gamle stuehus og få installeret solceller.

Familien har foretaget følgende energirenoveringer:

  • Skrottet deres gamle oliefyr og fået installeret et jordvarmeanlæg
  • 7,02 kW solceller
  • Tag og efterisolering
  • Isolering af varmerør

Jordvarme
En jordvarme pumpe er en 100 % løsning, som kan bruges både til opvarmning af hus og brugsvand. En jordvarme-pumpe henter varmen fra jorden gennem slanger, der er gravet ned og tilsluttet en varmtvandsbeholder, der typisk er placeret i et skab i bryggerset.

Væsken i jordslangerne cirkulerer ind i en kompressor som hæver temperaturen og komprimerer varmen, så der opnås 55 grader varmt vand. Varmtvandsbeholderen fordeler herfra varmen ud til radiator-/gulvvarme-systemet og til brugsvandet.

Et jordvarmeanlæg er godt for både din pengepung og miljøet, da det tjener sig selv hjem, og samtidigt er et godt alternativ til boliger, der i dag er opvarmet med direkte el-varme, olie eller naturgas.

Du kan spare op til 50 % på dine varmeudgifter i forhold til et oliefyr og jordvarmen fungerer døgnet rundt, så din bolig er dejlig varm om morgenen - modsat fx en brændeovn.

Solceller
Solen tilføjer jorden enorme mængder energi - denne energi kan du gratis udnytte til strøm.

Solceller bliver ofte forvekslet med solvarmeanlæg. Men hvor solvarmeanlæg producerer varmt vand, producerer solceller elektricitet. Solceller er en forureningsfri energikilde, som producerer elektricitet af solens lys. De solceller, der findes i dag, kan omsætte op til ca. 20 procent af lysets energi til elektricitet.

Du kan sænke din elregning markant med strøm fra solceller på for eksempel dit tag. En ekstra fordel er, at solceller er en ret enkel og vedligeholdelsesfri teknologi, som er nemmere end nogen anden vedvarende energiform at installere i din bolig.
Tag og efterisolering af loft
Nyt tag med efterisolering kan vise sig at være en god investering - især hvis du bor i en bolig fra 60'er eller 70'erne med det oprindelige tag. Forbedringen kan skabe mærkbare forbedringer for indeklimaet. Du sikrer nemlig et godt indeklima i en velholdt bolig, og samtidig nedbringes energiforbruget i langt de fleste tilfælde.

Isolering af rør
I nybyggede huse er rørene sædvanligvis isoleret i overensstemmelse med kravene i bygningsreglementet, men anderledes er det i ældre huse, hvor isoleringen ofte er gammel og beskadiget eller helt mangler.

Varmetabet fra ældre varmeinstallationer kan reduceres væsentligt, fx ved isolering af rør, varmtvandsbeholdere og kedler. Bemærk, at hvis de (tidligere) dårligt isolerede installationer har bidraget til reduktion af luftfugtighed, fx i kældre, kan der være behov for opsætning af (termostatstyrede) radiatorer.

Ved at isolere rørene kan du nedsætte din varmeregning og du undgår at rørene fryser ved hård frost.

19. december 2014

FAKTA om huset

Kegnæs
Stuehus fra 1854
Boligareal 333 m2

SolcellerMed solceller har du en forureningsfri energikilde som producerer strøm

Resultat

Familien sparer miljøet for et udslip på 22,4 ton CO2 årligt. Det betyder at de har fået en bolig som er billigere at bo i samt mere værd i en salgssituation.

ZEROmap

Se flere energisparehistorier og bliv inspireret på ZEROmap her

Cookiepolitik