Familien Kock sparer på strømmen

Gunnar og Karen Kock fra Fynshav har med små ændringer skåret en fjerdedel af strømforbruget over de seneste par år. Familien Kock havde i forvejen et fornuftigt elforbrug, men ved at udskifte de gamle hvidevarer med nye A-mærkede, var der alligevel en besparelse at hente. Udover udskiftning af apparaterne, har de fået en mere effektiv cirkulationspumpe og udviser generelt god energiadfærd, og det er en kombination af disse ting, der har fået elforbruget helt ned i det grønne felt.

Familien Kock bor i et forholdsvist nyt hus fra 2000, så det er begrænset hvilke større energirenoveringer de kan sætte i gang for at spare på varmen. Gunnar har dog alligevel en idé til, hvad man kunne gøre: "Vi overvejer at investere i de nye intelligente termostater fra living by Danfoss, og på den måde spare på varmeregningen ".

1.000 kWh om året pr. person
Energitjenesten melder, at det gennemsnitlige forbrug pr. dansker er 1.600 kWh. Men det er ikke umuligt at skære forbruget ned til 1.000 kWh om året pr. person. Hos familien Kock, som tæller 2 personer, er det lykkedes at komme ned på 2.018 kWh i 2013.

Gunnar tjekker ofte sit forbrug på www.se.dk/minside og han er blevet meget klogere på, hvornår og hvordan strømmen bruges i husstanden: "Nu kan jeg se hvornår vi har haft gæster, eller på hvilke dage vi vasker tøj. Vi er meget opmærksomme på vores forbrug, og vi husker altid at slukke for de apparater vi ikke bruger på kontakten. Det har blandt andet medført et meget lavt standby-forbrug"

Familien har foretaget følgende energirenoveringer:

  • Generel energirigtig adfærd
  • Udskiftning af alle hårde hvidevarer til nye A-mærkede
  • Ny og mere effektiv cirkulationspumpe

Stand by-strøm og energirigtige apparater
Stand by-strøm er den energi dine apparater bruger selvom du ikke bruger apparatet, du får altså på ingen måde glæde af denne energi. Alligevel koster stand by-strøm os mange tusinde kroner om året uden vi tænker over det. Det er typisk computere, fjernsyn, mikrobølgeovne, elevationssenge mv. En del af denne udgift kan spares ved at slukke for apparaterne om natten eller i ferier, hvor der ikke er brug for apparaterne.

Ved udskiftning og nyanskaffelse af elforbrugende produkter er det en god ide at være opmærksom på produktets elforbrug, da der er stor forskel på, hvor meget el de enkelte produkter bruger til at opfylde deres formål. Energimærkning kan vejlede forbrugeren om et produkts energiforbrug. Der er oftest god økonomi i at vælge et energieffektivt produkt, når man medregner forskellen i energiforbrug og ikke kun ser på anskaffelsesprisen.

19. december 2014

Fakta om huset

Fynshav
Parcelhus fra 2000
Boligareal 128 m2

Forbrug aflæsesGunnar tjekker ofte familiens forbrug på SE's hjemmeside

Faldende strømforbrugSiden 2009 har strømforbruget været faldende hos familien Kock fra Fynshav

Cookiepolitik