70 % selvforsynende parcelhus

For mange år siden blev det gamle oliefyr skrottet og efter det, har energiprojekterne stået i kø. Familien Krogh fra Fynshav har sat alt ind på at få et hus, som bruger så lidt energi som muligt - det har resulteret i, at de i dag er mere end 70 % selvforsynende.

Manden i huset, Torben Krogh, er faglærer på EUC Syd i Sønderborg, og hans hjerte banker for teknik og nye opfindelser. Sin viden bruger han i høj grad, når han skal optimere sit eget hus, og flere af løsningerne i parcelhuset er ikke set andre steder før.

Familien kan sætte flueben ved en lang række energiforbedrende tiltag: Nyt tag og loftisolering, nye vinduer, nye gavle med integreret solvarme og varmepumpe, solceller og opsamling af regnvand.

Solcellerne producerer strøm, som varmepumpen bruger til opvarmning af huset. Da huset er godt isoleret og med nye vinduer, slipper der ikke meget varm luft ud. Samtidig er der ventilationsanlæg med varmegenvinding som betyder, at familien ikke behøver at åbne vinduerne for at lufte ud flere gange om dagen.

Torben Krogh er godt tilfreds med huset som det er nu, men har flere projekter i støbeskeen: "Næste projekt er at finde en løsning på, hvordan vi kan blive 100 % selvforsynende, så jeg har nogle forskellige ideer til, hvor vi kan sætte ind."

Torben Krogh arbejder også på at kunne benytte regnvand til tøjvask og toiletskyl. I øjeblikket bruger han det i en udendørs hane til blomstervanding og bilvask.


Huset som det ser ud efter alle energirenoveringerne


Lad dig inspirere af nogle af de bedste erfaringer fra Sønderborg-området

www.ZEROmap.dk kan du læse om hvordan familier sparer energi ved at tænke sig om, ved at skifte ud i el-apparaterne, ved at leve energirigtigt eller blive selvforsynende.

19. december 2014

Fakta

Fynshav
Parcelhus fra 1971
Boligareal 151 m2

Huset førSådan så huset ud før der kom nyt tag, solceller og nye gavle

Gavl med smarte løsningerI gavlen er der integreret solvarme og varmepumpe

SolcellerSolcellerne er flot installeret på taget. Det har i det hele taget været vigtigt for familien Krogh, at energiløsningerne skulle integreres i huset på en æstetisk måde.

Cookiepolitik