Klimamarch i Sønderborg

Mere end 100 deltog lørdag d. 25. maj i klimamarchen i Sønderborg. Forud fulgte klimataler og musik. Deltagerne kiggede også forbi bæredygtighedskaravanen på Rønhaveplads, og eftermiddagen sluttede med refleksion og taler på Rådhustorvet. 

Af ProjectZero

Ordet er på næsten alles læber i disse dage, og det udgør et af de vigtigste og helt centrale emner i valgkampen til det kommende Folketingsvalg: klima. 

Klimaforandringer har efterhånden været en realitet i mange år, og forskere har i flere årtier advaret mod, hvad der ville ske, hvis ikke vi ændrede adfærd ift. udledning af drivhusgasser - her særligt CO2. Nu tilhører den bekymring ikke længere kun forskermiljøet, men det er derimod blevet en folkesag, hvor flere og flere almindelige borgere melder sig på banen for at markere, at de kræver handling. 

Folketingsvalget har, som de fleste nok har lagt mærke til, været i gang i nogle uger, og klimaet har også stået meget højt på dagsordenen, når politikere debatterer rundt omkring i forsamlingshuse, ungdomuddannelser, folkemøder etc., men d. 25. maj var det ikke politikerne, der skulle tale. Det var folket. 

Unge som ældre på gaden

Folkets Klimamarch blev afholdt i 10 byer rundt omkring i Danmark, hvoraf Sønderborg var en af dem, og havde til formål at samle borgere, der ønsker mere klimahandling fra politikerne. I Sønderborg var det en gruppe klimaengagerede borgere, der tog initiativ til at afholde arrangementet, der foregik det meste af tiden på Rådhustorvet i Sønderborg, hvor der blev spillet musik, afholdt taler og øvet kampråb. Derefter gik unge som gamle op gennem gågaden, rundt forbi borgen, ned til Hotel Alsik, langs havnen og tilbage til Rådhustorvet igen. 

Flere end 100 personer var mødt op for at gøre opmærksom på, at det var tid til at gøre valget grønt, som de formulerede det. 

Et lille sted kan gøre store ting

ProjectZero havde selv en opfordring med til de fremmødte, da direktør for ProjectZero, Peter Rathje, holdt tale:

"Klimaforandringerne er forudsagt af videnskaben igennem mere end 40 år, men først når vi kan se effekten, vågner vi op. Vores mentale udfordring er at arbejde med det usynlige – før domino-brikkerne vælter og det bliver træls at bo på planeten.

Det er tid til forandring – og når forandringens vinde blæser, kan man bygge vindmøller eller læhegn.

FN har meldt ud, EU tøver og Danmark har mistet tidligere tiders grønne førerskab.

Men mens vi venter på at både EU og Folketinget får tunet ind på de presserende klimahandlinger, så er der en masse vi kan gøre som borgere, i familien, i boligen, på vores arbejdsplads, vores sportsudøvelse, som landsbylaug, som afdeling i en boligforening eller udlejer, eller når man bygger nyt hotel.

For 12 år siden var en lokal tænketank, et begejstret byråd og en række lokale partnere med Bitten & Mads Clausens fond i spidsen med til at igangsætte klimahandlinger på tværs af lokalsamfundet. Fra Kværs til Kegnæs – fra Broager til Holm. 

Sønderborg vrimler med eksempler på initiativer – og det giver mig håb for omstillingen i Sønderborg at vi allerede er 12 år foran andre byer, men det forpligter også og verdens klimaøjne er i perioder rettet med Sønderborg – for alle byer og samfund skal igennem denne omstilling. Sønderborgs ProjectZero klimaprojekt havde set dagens lys.

Lad os bruge klimamarchen til at tænke over hvordan vi hver især kan gøre endnu mere

  • bruge cyklen, spadsere eller køre med Sønderborgs grønne biobusser
  • kigge kritisk på vores forbrug og kanalisere nogle af pengene over i varmepumper på landet
  • bakke op om fælleskabets løsninger, grønne fjernvarmeløsninger, vindmøllerne i Lillebælt, lokal biogas-produktion, solceller på taget
  • holde cykelferie i Danmark

Et lille sted kan gøre store ting, sådan skrev Politiken onsdag på forsiden om Sønderborg som en lokal klimarollemodel.

Lad os vise os selv og resten af verden, at vi ved selv at tage ansvar og samarbejde kan løfte opgaven endnu hurtigere i Sønderborg-området."

26. maj 2019

 

 

Cookiepolitik