Lad os erstatte snak med handling

’Der er megen snak omkring verdens klimaudfordringer, men for mig er det vigtigt, at der også kommer handling bag ordene’

Af Mikkel Bording/ProjectZero

Efter fem år på CBS skal Emilie Jacobsen nu arbejde videre med sit speciale hos ProjectZero, hvor hun skal tilpasse en strategi med Sønderborg som frontløberby og hjælpe andre europæiske byer på rejsen mod at blive en mere bæredygtig by. Så det er en erfaren studerende, der netop er rykket retur til Sønderborg som nyeste skud på stammen af unge sønderjyske klimainteresserede, der har taget teten for at redde planeten.

Hun er gennem sit studie i International Business and Politics på Copenhagen Business School vant til at orientere sig ud mod verden. Og det globale fokus har hun da også tænkt sig at beholde, når hun nu kommer hjem til sine lokale rødder – for at redde verden! Eller i hvert fald være med til det. Og for den 26-årige sønderjyde Emilie Jacobsen er der faktisk noget helt logisk i, at hun her efter fem års studier med økonomi og politik i København nu vender hjem til Sønderborg for at arbejde med klima i et internationalt perspektiv.

”Jeg har kendt til projektet igennem hele ProjectZeros levetid og har også fulgt det fra sidelinjen i København. Og jeg har i min studietid længe gået og interesseret mig for, hvordan du får et demonstrationsprojekt som Sønderborgs grønne omstilling til at sprede sig ud over landets grænser til andre byer, så andre også kan få glæde af visionen,” siger Emilie Jacobsen og uddyber:

”Det er noget, jeg virkelig glæder mig til at tage fat på sammen med hele holdet af klimapionerer. Det er helt oplagt for mig at kunne få lov til at skrive speciale om bl.a. Sønderborgs og andre europæiske byers erfaringer med at udarbejde en solid strategi, der skal kunne benyttes af andre byer,” siger Emilie Jacobsen og forklarer, at hendes speciales omdrejningspunkt er det europæiske projekt ’SmartEnCity’, hvor Sønderborg er med som frontløberby sammen med byerne Vitoria-Gasteiz i Spanien og Tartu i Estland.

Skal teste europæiske frontløberbyer

”Derudover er der to følgebyer – Lecce i Italien og Asenovgrad i Bulgarien. De tre frontløberbyer skal demonstrere, hvordan du elektrificerer, digitaliserer og omstiller en hel by til at være bæredygtig. Og mit projekt vil så omhandle at få disse erfaringer tilpasset i en strategi, der kan benyttes af andre europæiske byer, der ønsker en grøn omstilling,” siger Emilie Jacobsen og fortsætter:

”Indtil videre er der udarbejdet en strategi af en af partnerne i projektet som guideline for andre europæiske byer. Og det er meningen, at jeg skal tage udgangspunkt i denne strategi og teste på Sønderborg, Tartu og Asenovgrad. For inden strategien skal spredes til andre byer, er det vigtigt at have testet den for at gøre den mere robust og sørge for, at den er tilpasset de enkelte byers egne strategier,” forklarer Emilie Jacobsen og spoler lige for et øjeblik tiden tilbage til studiet i København for at uddybe sin store klimainteresse. 

”Selvom jeg studerer International Business and Politics, så har jeg fyldt studiet så meget som muligt med klimaspørgsmål og gennem hele mit studie været optaget af klima og bæredygtighed – hvor jeg også har tilegnet mig masser af viden. Nu glæder jeg mig til endelig at kunne være med til at sætte handling bag ordene. Verdens klimaudfordringer er der fortsat mere og mere snak omkring, men for mig er det vigtigt, at der så også en gang imellem sker noget – at der kommer rigtige handlinger bag ordene. Og det synes jeg i den grad, at Sønderborg er et lyslevende bevis på. Sønderborg arbejder aktivt og tager et stort og ægte ansvar med ProjectZero-visionen,” siger Emilie Jacobsen og præciserer:

’Sønderborg er længst fremme’

”Sønderborg er faktisk den by i EU-projektet, der er allerlængst fremme. Og strategien, som jeg nu skal arbejde videre med, vil måske i høj grad komme til at passe på Sønderborgs erfaringer, da de er så langt i processen. Og ved at studere erfaringerne fra Sønderborg vil andre byer med målet om en grøn omstilling så kunne lære af Sønderborgs arbejde. Og så skal jeg da heller ikke på nogen måde udelukke, at en tilpasning af strategien måske også samtidig kan komme til at hjælpe Sønderborg og ProjectZero videre på rejsen mod nullet,” siger Emilie Jacobsen.

”Så ja, du kan sige, at mit speciale helt generelt kommer til at handle om at tilpasse en strategi, der kan hjælpe andre europæiske byer på rejsen mod en mere bæredygtig by,” siger Emilie Jacobsen, der sagtens kan se sig selv blive boende i Sønderborg efter at have færdiggjort sit speciale.

”Det kommer selvfølgelig an på, hvilke jobmuligheder der er at finde. Men jeg håber da virkelig at kunne komme til at arbejde videre med Den Grønne Omstilling i området,” slutter Emilie Jacobsen.

19. februar 2019

Fakta om Emilie Jacobsen

Født 1992

Opvokset i Sønderborg

Gået på Statsskolen i Sønderborg fra 2008 til 2011

Flyttede i 2012 til København og boede seks år på Nørrebro

Studerer kandidat i International Business and Politics på Copenhagen Business School

Har i forbindelse med sin bachelor læst et semester på University of Victoria i Canada

Skriver lige nu speciale hos ProjectZero om en strategi med Sønderborg som frontløberby, der skal hjælpe andre europæiske byer på rejsen mod at blive en mere bæredygtig by

Cookiepolitik