Og RENOVERprisen for 2018 gik til...

RENOVERprisen blev i den forløbne uge uddelt for 6. gang. Prisen er stiftet af Realdania & Grundejernes Investeringsfond i 2012 med henblik på bl.a. at øge arkitekters interesse for energirenovering. 6 projekter var nomineret til RENOVERprisen 2018, heriblandt det gamle pakhus på Havnen i Sønderborg.

Skrevet af Peter Rathje

RENOVERprisen blev i den forløbne uge uddelt for 6. gang. Prisen blev stiftet i 2012 af Realdania & Grundejernes Investeringsfond med henblik på bl.a. at motivere landets arkitekter til energirigtig bygningsrenovering.

Det gamle pakhus på Gehry-havnen i Sønderborg var blandt de nominerede, men vandt desværre ikke årets RENOVERpris til trods for stor opbakning fra de mere end 200 inviterede gæster til pris-festen i København.

RENOVERpris-festen 2018 blev afholdt i den gamle Vilhelm Lauritzen Terminal, Maglebylille - bag ved Kastrup Lufthavn. Direktørerne Lars Axelsen (GI) og Jesper Nygård (Realdania) bød de mange gæster velkommen i den knap 70 år gamle terminalbygning - og glædede sig over, at der for første gang var nomineret to parcelhuse i konkurrencen om Danmarks bedste renoveringsprojekt. Herefter tog Christian Degn, kendt fra DR´s Hammerslag, over og styrede gæsterne sikkert igennem en festlig aften.

Torben Esbensen, Dansk Energi Management, (th), ses her sammen med nomineringsudvalgets formand Gøsta Knudsen.

Torben Esbensen er medlem af RENOVERprisens nomineringsudvalg

Med til prisfesten var også Torben Esbensen, som siden starten i 2012 har været medlem af det 4 personers nomineringsudvalg, hvis opgave er at udvælge 6 projekter ud af de indstillede 180 renoveringsprojekter til finalen, hvor et valgkollegium på 70 personer fra byggebranchen stemmer om, hvem der skal have Renoveringsprisen.

"Vi har hvert år haft 150 – 200 indstillede renoveringsprojekter, som viser, at landets arkitekter er blevet langt mere fokuserede på energirigtig renovering af bygninger og ikke kun interesser sig for spektakulært nybyggeri. Så jeg er stolt over at være med i nomineringsudvalget", fortæller Torben Esbensen, netop hjemvendt til basen i Sønderborg.

Det gamle pakhus på Sønderborg havn var blandt de 6 nominerede projekter

Nomineringsudvalget gav følgende begrundelse for deres nominering af det gamle pakhus som i Multikulturhuset sprang ud som en smuk svane:

”Turen langs på havnen, en tidlig morgen, var en fin ouverture til besøget i Multikulturhuset Sønderborg. Det var tydeligt, at noget nyt var på færde. Det cypriotiske skib M/V Raba var det sidste, der lagde fra kaj i 2017. Det markerede en ny begyndelse med gentænkning af havnen, hvor Multikulturhuset med det fint renoverede gamle pakhus fungerer som det folkelige omdrejningspunkt. Men ikke nok med det! Oplevelsen af havnefrontens bymæssige bebyggelsesmønster er noget særligt. Med Multikulturhuset i første parket, og de fine gamle fiskerhuse i anden række ved foden af en markant kystskrænt, som krones af et smukt muret byggeri, der husede tyske flådeofficerer efter det tabte slag ved Dybbøl i 1864.

Multikulturhuset består bygningsmæssigt af to dele. Et moderne nybyggeri og et renoveret gammelt pakhus. De sammenbyggede huse udgør spydspidsen i Frank Gehrys masterplan for havnearealernes omdannelse. Målet med den ambitiøse satsning er at løfte Sønderborg som kulturby for at gøre byen attraktiv for de unge, nye tilflyttere, undervisningsinstitutioner og erhvervslivet. At målet godt og grundigt er indfriet, viser de unge gymnasieelevers begejstring for det nye kulturhus og havnefrontens omfattende nybyggeri. Det er her, det sner."

Fra opholdssted for havnens duer til et velfungerende moderne bibliotek

"Renoveringen af det nedslidte gamle pakhus med facadernes karakterfulde pudsede partier – spejlene – de urfjeldstunge murede hjørnepartier og det imponerende tag krævede som det første, at pakhusets tag og fag blev sikret. Herefter kunne der etableres nye isolerede lette indervægge, holdt fri af formuren, for at sikre ventilation. Læg hertil nye panoramaruder og nye støbejernsvinduer med økonomisk støtte fra A. P. Møllers Fond samt nye tekniske installationer til rækken af bygningsindgreb, som tilsammen gør, at det renoverede pakhus lever op til BR 2015 energikrav.

Fjernelsen af hver anden etage i det gamle pakhus giver i samspillet mellem den djærve, bærende tømmerkonstruktion og rummet en fin funktionel fleksibilitet og en behagelig afslappet stemning. Indretningen til børnebibliotek, Det Tyske Bibliotek og Sønderjyllands Kunstskole er vellykket. Det dokumenteres på bedste vis af det markant stigende besøgstal. Fra opholdssted for havnens duer til et velfungerende moderne bibliotek. Det er brugsværdi, der vil noget, for pengene.

Det var tydeligt, at samarbejdet mellem bygherre og rådgiverne havde fungeret, og brugerinddragelsen strakte sig over hele forløbet med renoveringsarbejdet, pakhusets arkitektur og iscenesættelsen af pakhuset.”

Se nomineringsvideoen her.

12. september 2018

RENOVERprisen 2018 gik til The Silo på Københavns Nordhavn

Årets bedste renovering 2018 ligger i Nordhavn: Parterne bag renoveringen af The Silo kan nu kalde sig danske mestre i bygningsrenovering.

Siden januar har alle kunnet indstillet deres favorit renoveringsprojekter, og i år blev det til hele 182 indstillinger på tværs af hele landet. Ud af dem blev seks nomineret, og torsdag aften kunne repræsentanterne fra det store renoveringsprojekt i Københavns Nordhavn efter flere måneders venten så stille sig øverst på sejrsskamlen, da RENOVER-prisen 2018 blev uddelt.

Det var formand for nomineringsudvalget, Gøsta Knudsen, der stod for uddeling af prisen.

”The Silo er et fornemt eksempel på en ambitiøs transformering fra havneerhverv til attraktive, eksklusive boliger. Det er værdifuldt, fordi der i mange danske havne er funktionstømte siloanlæg, som venter på en stillingtagen til bymæssig genbrug eller nedrivning. Boligernes fandenivoldske materialemæssige råhed, den frigjorte indretning og det banebrydende arkitektoniske facadeudtryk er så perspektivrigt, at der ikke kan herske den mindste tvivl om renoveringens kaliber,” sagde Gøsta Knudsen, tidligere stadsarkitekt i Aarhus og formand for nomineringsudvalget.

DIAMANTEN i Fynshav vandt RENOVERprisen i 2014

Diamanten vandt i 2014 den fornemme renoveringspris. Det var dengang første gang prisen blev givet til et renoveringsprojekt i provinsen. Læs historien om dengang Diamanten modtog guldet her:  http://www.projectzero.dk/da-DK/Artikler/2014/September/Diamanten-i-Fynshav-modtog-Renover-guldet.aspx

Sønderborg til renoverpris-fest i København

Cookiepolitik