EU bakker op om LED-belysning

I Sønderborg-området har man arbejdet med udskiftning af halogen- og glødepærer til LED-belysning i flere år. Den 1. september trådte nye EU-regler i kraft, der betyder, at kun meget energieffektive lyskilder må markedsføres på det europæiske marked.

Af ProjectZero

Klik på billedet og se ProjectZeros LED-kampagne. 

Siden den 1. september 2018 må der kun markedsføres almindelige pærer til boligbelysning i minimum energiklasse B. Det betyder, at de fleste halogenpærer nu skal udfases fra det europæiske marked.

Lyskilder, som allerede er i omsætning på det europæiske marked, kan forsat sælges. Det vil derfor tage lidt tid, før halogenpærerne ikke vil være at finde i de danske butikker.

EU har stillet langsigtede ambitiøse mål for energieffektive lyskilder til det europæiske marked og har dermed understøttet en teknologisk udvikling på området. Over de seneste 10 år er der sket et regulært teknologiskift fra glødetrådslyskilder til LED. Undervejs har danskerne stiftet bekendtskab med halogenpærer og sparepærer.

Flere muligheder og mindre strøm med LED

Danskerne har allerede taget de nye lyskilder godt til sig. LED-pærer bruger 4-5 gange mindre strøm end halogener. Samtidig indeholder de muligheder for at designe belysningen i boligen efter relevante funktioner.

Se Energistyrelsens film om LED: https://sparenergi.dk/forbruger/el/belysning

Fakta:

  • Stramningen omfatter almindelige pærer til netspænding og lavvolt
  • Stramningen vedrører ikke pærer til biler og andre meget specifikke særformål
  • Pærer med fatningerne G9 og R7 må forsat markedsføres i energiklasse C
  • Halogenpærens levetid er ca. 2 år, hvorimod LED holder 10-15 år og sparepærer i ca. 6-10 år ved gennemsnitlig brugstid.
  • Hent Energistyrelsens mobilapp Lysguiden. Den kan hjælpe dig med at finde de bedste pærer til din bolig, og samtidig spare penge og energi. Brug den hjemme eller når du står i butikken. https://sparenergi.dk/forbruger/el/belysning
  • Udskiftning af f.eks. fem 40 watt halogenglødepærer med A+-LED-pærer vil kunne give en besparelse på 2.400 kr. på elregningen over 10 år.
  • Ecodesign er EU-krav til produkters energieffektivitet, når de bringes på markedet i EU. Produkter omfattet af reglerne skal overholde mindstekrav til energieffektivitet, krav vedrørende andre væsentlige miljøforhold samt eventuelt krav til funktion og kvalitet, se mere www.ens.dk/energikrav.
  • Læs mere om LED her.

Kilde: Energistyrelsen

12. september 2018

Kontakt Energistyrelsen

Kontakt:

Signe Friis Christensen, tlf: 33926748, e-mail: sfc@ens.dk

Pressechef Ture Falbe-Hansen, tlf: 25137846, e-mail: tfh@ens.dk

Din lokale elektriker kan hjælpe din med LED

Har du brug for hjælp til din belysning, så kontakt en af vores ZERO-partnere:


NH Jespersen​ - 74 42 43 30

 

Elektrikeren​ - 74 42 17 50

Møldrup - 74 42 98 00

Sydjysk Eltekniq - 74 40 50 60

Cookiepolitik