Sønderborg tiltrækker kinesisk opmærksomhed

Visionen om et CO2-neutralt Sønderborg-område i 2029 præsenteres i denne uge på en stor Danmark/Kina-konference i Aarhus, hvor kinesiske byer deltager, bl.a. for at blive inspireret, få konkret viden og indblik i de mange erfaringer og resultater, som Sønderborg Kommune har høstet gennem de sidste 11 års arbejde med at reducere områdets energiforbrug og CO2-udledning.

Af ProjectZero

Dongtai borgmester delegation besøgte Alsion i maj 2018, hvor Stefan Lydal på vegne af byrådet bød velkommen til Sønderborg.

Konferencen, China Denmark Regions and Cities Forum 2018, er arrangeret af den danske ambassade i Beijing og Chinese People’s Association for Friendship with Foreign Countries (CPAFFC) og skal bl.a. vise konkrete løsninger på, hvordan de kinesiske byer kan komme i gang eller videre med den nødvendige, grønne omstilling.

Sønderborgs ProjectZero-vision i fokus på konference

Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen deltog tirsdag eftermiddag på konferencen i Århus, hvor borgmesteren fremlagde erfaringerne fra ProjectZero samt det mangeårige samarbejde med de kinesiske byer Baoding, Haiyan and Jinan.

”Det var en meget spændende workshop, og netop fordi vi i Sønderborg har været i gang siden 2007, var de kinesiske byer meget interesseret i at høre mere om, hvad der skal til for at komme både i gang og i mål med omstillingen”, sagde Erik Lauritzen efter workshoppen og glæder sig over, at Sønderborg Kommune i dag er vært for et besøg af tre kinesiske byer.

Kineserne besøger Danfoss og Alsion

Som en del af konferencen besøger borgmestre og repræsentanter fra de kinesiske byer onsdag Sønderborg-området. Deltagerne skal blandt andre besøge Danfoss i Nordborg, hvor de skal høre mere om grøn fjernvarme, og efterfølgende skal deltagerne ud og se solcelleparken og fjernvarmeanlægget i Vollerup, Diamanten i Fynshav og Byens Havn, som bliver et nyt CO2-neutralt byområde i Sønderborg.

”Besøget er et rigtig godt eksempel på, hvordan ProjectZero-visionen er med til at skabe grundlag for lokal vækst og grønne arbejdspladser i Sønderborg virksomheder. Sønderborgs ProjectZero-projekt har været katalysator for samarbejdet mellem de kinesiske byer og Sønderborgs virksomheder og universitetsmiljøer”, fortæller borgmester Erik Lauritzen, der onsdag eftermiddag tager imod en borgmester-delegation fra Haiyan på Rådhuset, hvor der blandt andet skal drøftes fremtidige samarbejdsprojekter.

Besøget i Sønderborg afsluttes på Alsion, hvor Peter Rathje fra ProjectZero og Torben Esbensen fra Danish Energy Management fortæller gæsterne om det videre arbejde for at gøre Sønderborg-området CO2-neutral i 2029.

”Den kinesiske regering har sat turbo på den grønne omstilling, og de kinesiske byer er meget ambitiøse med deres indsatser, men har behov for inspiration udefra. Sønderborgs i forvejen stærke samarbejde med Baoding, Haiyan and Jinan udgør en god platform for at inspirere nye kinesiske byer. Sønderborgs omstillinger bygger på et omfattende samarbejde mellem områdets virksomheder, boligforeninger, byrådet, borgerne, forsyningsselskaber og uddannelsesstederne – og det imponerer kineserne”, siger ProjectZeros Peter Rathje i forbindelse med ugens store kinesiske rykind i Sønderborg.

21. november 2018

FAKTA

Sønderborg Kommune og lokale interessenter har siden 2008 arbejdet for et tættere samarbejde med bl.a.  kinesiske byer med henblik på at skabe vækst og grønne jobs i Sønderborg.

I 2011 blev der indgået en Sistercity agreement on the establishment of friendship city relationship med Baoding og i 2013 fulgte en samarbejdsaftale med Haiyan, som foreløbig har resulteret i to konkrete aftaler, hvor EUC Syd skal uddanne undervisere fra den polytekniske skole i Haiyan i bæredygtige energirenoveringer og nybyggeri, og det rådgivende ingeniørfirma Dansk Energi Management & Esbensen har designet en CO2-neutralt demonstrations-mødebygning i Haiyan samt en helt ny CO2-neutral bydel, ligeledes i Haiyan.

I forvejen er Danfoss repræsenteret med fabrikker i Haiyan, og forventningen er, at bydelen bliver et udstillingsvindue for dansk design og energirigtig teknologi til gavn for en øget eksport til Kina fra Sønderborg-området. Haiyan er udpeget som en af seks kinesiske by-rollemodeller.

Borgmester-delegationer fra såvel Boading som Haiyan har siden 2010 besøgt Sønderborg for at hente inspiration og drøfte samarbejdsaftaler med Sønderborg-områdets virksomheder.

Underskrift på den første Friendship City aftale mellem Baoding og Sonderborg i 2010. Fra venstre Peter Mads Clausen (tidligere formand for ProjectZero-fonden), Mayor Ma (nu tidligere borgmester i Baoding), Aase Nyegaard (tidligere borgmester i Sønderborg).

Jinan´s borgmester besøgte Sønderborg i november 2017.

Cookiepolitik