Cool Höfn-træf på Island

I sidste uge mødtes en arbejdsgruppe i byen Höfn på Island for at diskutere, hvordan nordiske byer skaber bæredygtig vækst og udvikling. Udover Sønderborg og Höfn, deltog også norske Narvik og svenske Ystad i mødet.

Af Peter Rathje, ProjectZero

Höfn ligger 500 km sydøst for Reykjavik. Byen har 2.300 indbyggere, heraf bor 1.740 indbyggere i centerbyen. De resterende 460 indbyggere bor spredt på landet over en kystlinje på 220 km. Byen er havneby og fiskeri har gennem mere end 100 år været den vigtigste indtægtskilde. Men nu banker turismen på og fra alle dele af verden valfarter unge turister til Höfn for at opleve naturen, nordlyset og især den store Vatnajökull gletsjer, som ligger kun 5 km nord for centerbyen.

Kommunen beskæftiger selv 270 af indbyggerne indenfor uddannelse, sundhed og administration.

Turismen vækster Höfn

Den kraftigt stigende turisme er både en udfordring og en mulighed for kommunen langt mod nord. Husene bliver omdannet til udlejningsboliger til turister og der er stigende mangel på nye prisbillige boliger til kommunens egne borgere. Restauranter baseret på lokale råvarer (fisk og lam) og i alle prisklasser skyder op - og er med til at skabe vækst og nye jobs i turisme-industrien.

Centerbyens borgere er selv særdeles aktive på alle udviklingsplatforme. FABLAB er kommunens moderne lab, som næsten døgnet rundt tilbyder kommunens borgere aktiviteter indenfor bl.a. 3D-print, elektronik/mekanik-udvikling, tøjdesign, kunst og musik. Universitetet i Reykjavik er rykket ind i byen og hjælper Höfn med at skabe vækst og udvikling.

Höfn beviser dermed, at man sagtens kan være både lille og Cool –  også selv om vejret om vinteren er både blæsende og koldt.   

Attractive Nordic Towns – hvad betyder det for Sønderborg?

Sønderborg deltager sammen med 14 andre byer i det fælles nordiske udviklingsprojekt Attractive Towns, som i samarbejde skal udvikle nye bæredygtige byløsninger for nordens mange mindre og mellemstore byer.

Sønderborg har sammen med bl.a. norske Narvik valgt at sætte fokus på hvordan byerne kan skabe en stærkere involvering af de unge i byudviklingen. I løbet af 2018 vil vi efterlyse interesserede skoler, by- og lokalsamfund m.v. i Sønderborg-området, som vil arbejde med unges inddragelse i udviklingen af fremtidens bæredygtige byer.

Sønderborg blev i 2017 kåret som Danmarks unge-kommune og var i 2017 ligeledes vært for 40.000 unge spejdere fra hele verden.

Sønderborgs ungekoordinator Lykke Farre og ProjectZero´s Peter Rathje repræsenterer Sønderborg i det fælles nordiske udviklingsprojekt.

For mere information kontakt Lykke Farre på lyfa@sonderborg.dk eller telefon 2790-4552.

21. februar 2018

Attractive Nordic Towns

Cookiepolitik