Af Sønderborg Kommune

'> Borgmester delte viden med borgmestre fra hele EU

Borgmester delte viden med borgmestre fra hele EU

EU's klimakommisær og 700 borgmestre fra hele Europa lyttede torsdag med, da borgmester Erik Lauritzen på et møde i Bruxelles delte ud af erfaringerne med Sønderborgs ProjectZero. 

Af Sønderborg Kommune

Sønderborg er helt fremme når det handler om at blive CO2-neutral. Det var tydeligt, da borgmester Erik Lauritzen torsdag var inviteret til Bruxelles. Her skulle han i en debat fortælle om erfaringerne med ProjectZero. Med på mødet var hele fire EU-kommissærer - blandt andet EU's Klimakommissær, Miguel Arias Cañete - og i panel med Erik Lauritzen var blandt andet borgmestrene fra italienske Firenze, slovakiske Prešov og præsidenten for den spanske region Murcia.

Borgmestre samlet i "Borgmesterpagten"

Tilhørerne var borgmestre og regionale ledere fra hele Europa, som er samlet i "Borgmesterpagten". Pagten er en sammenslutning af mere end 9.200 borgmestre og regionale ledere. "Borgmesterpagten" er et initiativ, der samler europæiske byer og regioner om at gøre en indsats for klimaet.

"Det er en stor ære for mig at sidde foran både EU's klimakommissær og borgmestre fra hele Europa for at dele ud af vores erfaringer med ProjectZero. Det viser for mig, at vi er langt fremme, og at Sønderborg er en kommune, som andre europæiske byer kan spejle sig i", siger borgmester Erik Lauritzen.

Borgmesteren i panelet 

Hele torsdag var 700 borgmestre samlet i Europa-Parlamentet for at dele erfaringer med at beskytte klimaet. Erik Lauritzen var med i panelet til en debat om byers bidrag til at bevare klimaet. Her fortalte borgmesteren om Sønderborgs langvarige fokus på klimaet, og hvordan kommunen har delt erfaringer med gæster fra hele verden. Derudover fortalte Erik Lauritzen om samarbejdet med to kinesiske byer om at bruge de erfaringerne og viden fra Sønderborg har fået i større skala:

"Sønderborg er i global sammenhæng en lille by. Derfor er det fantastisk, at vi kan være repræsenteret foran borgmestre fra hele Europa, og vise hvad vi kan. Det er lettere at prøve nye ting og samle erfaringer i en mindre by, og det her er en af de situationer, hvor vi virkelig kan dele ud af det vi har lært."

Mødet torsdag var "Borgmesterpagtens" 10 års jubilæum. Pagten er et initiativ taget af Europa-Kommissionen som supplement til de tiltag EU's medlemslande tager på nationalt plan. Initiativet arbejder for at skabe et sundt miljø, grønne jobs og livskvalitet til borgerne. Helt usædvanligt deltog intet mindre end fire kommissærer og parlamentets præsident.

24. februar 2018

Se video fra debatten

Klik her for at se debatten med Erik Lauritzen

Borgmester Erik Lauritzen taler 19 min. inde i videoen.

Cookiepolitik