Skolestrejke for klimaet - de unge i oprør

"Hvorfor skal vi i skole og studere for en fremtid, der snart ikke længere findes?". Sådan spurgte den 15-årige Greta Thunberg til klimademonstration i Sverige, og hvad hun nok ikke vidste var, at det satte i gang i en bevægelse, som i fredags også nåede frem til Sønderborg.

Af Kasper Wilkens 

"Vi mener, at alle på jorden har ret til et STABILT KLIMA, og at INGEN skal være bange for fremtidens klimaforandringer, hvis vi kan forhindre det. Kom og vær med, få din stemme hørt, og kræv at der kommer handling frem for snak!"

Sådan lød opfordringen fra en gruppe unge mennesker, der stod bag ’Skolestrejken for klimaet i Sønderborg’, der i fredags d. 30. november blev afholdt på Sønderborg Rådhusplads. Her mødte mellem 100-150 unge mennesker op i løbet af dagen for at være med til at sætte fokus på, at der i disse dage er brug for, at man hurtigere og mere effektivt sætter ind overfor klimaforandringerne.

Interessen var stor – også blandt medierne

’Fredag for vores fremtid’ og ’’There is no planet B’ var nogle af de budskaber, som blev skrevet op på plakaterne, som de unge interesserede fik lavet i løbet af fredag formiddag, men der var ikke kun interesse at spore blandt de unge mennesker. Medierne – både lokalt og nationalt – dækkede den lille demonstration i Sønderborg, bl.a. SønderborgNYT, der interviewede arrangørerne af klimastrejken, og DR, der skrev en artikel om Sønderborgs unge klimaaktivister.

Elever demonstrerede i hele verden

Det var dog ikke kun i Sønderborg, at unge mennesker demonstrerede for at sætte fokus på klimaet. I Danmark var der demonstrationer i 7 byer, hvor unge – især gymnasieelever – blev væk fra skole og gik ud i gaderne med deres budskaber. Demonstationerne sker i forlængelse af, at den 15-årige Greta Thunberg valgte at strejke fra skole i tre uger op til Riksdagsvalget i Sverige. Hun mente ikke, at der var grund til at investere i hendes fremtid ved at gå i skole, hvis ikke politikerne vil sætte klimaforandringerne på dagsordenen.

Der var også demonstrationer i byer rundt omkring i resten af verden.

ProjectZero er et godt initiativ, men vi skal fortsætte

SønderborgNYT var på stedet og i deres interview af bl.a. Rasmus Madsen, den 17-årige gymnasieelev fra Alssundgymnasiet i Sønderborg, som var arrangøren af klimastrejken i Sønderborg, blev der også spurgt ind til ProjectZero.

Og i den forbindelse blev der spurgt, om man nu kan forvente, at de unge kommer til at bidrage med en mere aktivistisk og aktiv deltagelse i ProjectZero-visionen. Til det svarede Rasmus Madsen:

”Det tror jeg helt sikkert på, men altså, vi kommer heller ikke for at kritisere ProjectZero, for det er en af dem, som virkelig går forrest i hele den her kamp. Men vi vil bare gerne se, at der stadig kommer mere fokus. Bare fordi man har et initiativ, som er så godt på plads, som ProjectZero, så er det ikke ensbetydende med, at der ikke kan blive givet flere midler til det, og det er det, som vi ønsker. Der skal sættes meget mere fokus på det."

Det her er kun begyndelsen 

Hvis man spørger de unge aktivister, som mødte op til klimastrejken, så er det her ikke sidste gang, at man kommer til at se de unge aktivt sætte fokus på bæredygtighed og klimaet, og de håber på, at de i fremtiden selv kan blive inddraget mere aktivt i en grøn og bæredygtig udvikling af samfundet. Der går allerede rygter om, at demonstrationerne kommer til at gentage sig inden længe. Men strejken er ikke det eneste middel, som man vil tage i brug. Tværtimod. Der er ved at blive planlagt, hvordan unge i højere grad kan være en aktiv del af den grønne omstilling lokalt - og dette så det ikke resulterer i fravær og misset læring i skolerne. 

5. december 2018

SønderborgNYTs Interview

Se interviewet, som SønderborgNYT lavede med arrangøren for klimastrejken Rasmus Madsen m.fl. her. 

Programmet

Programmet bød blandt andet på:

  • Fællessang med lokale musikere
  • Lav dit eget banner/plakat
  • Kage og kaffe
  • Klimademonstrationsgåtur

Budskaber til politikerne

Under demonstrationen valgte nogle af de unge at skrive en række budskaber til politikerne og lægge dem i konvoluter, som efterfølgende skal overrækkes til byrådet og evt. lokale folketingspolitikere. 

Cookiepolitik