Smarte solceller og elbilen viser fremtiden i Fynshav

Leif Møller er gør-det-selv mand og er optaget af den grønne omstilling. Han har selv installeret solceller samt batterier og kører nu elbil for at bruge alt den strøm, som han producerer.

 

Det startede med, at han fik et godt tilbud på et brugt solcelleanlæg tilbage i 2013. Han kunne ikke sige nej til tilbuddet, og det endte med, at han købte solcellerne, som han bagefter monterede selv på taget.

”Desværre var vi en måned for sent for at komme med på den gode ordning, og det gjorde så, at vi blev timeafregnet”, siger Leif og fortsætter med et smil: ”I den bedste måned fik vi 130 kroner for den el, som vi sendte ud til nettet. Derfor vil jeg gerne bruge så meget af vores solcellestrøm som muligt”.

Elbil og selvbygget batteriløsning

I foråret fik familien så en brugt E-Golf. Bilen bliver brugt til alle lokale ture, og det inkluderer også ture over grænsen. Bilen er fra 2015 og har en rækkehvide på 150 km.

I marts 2018 har Leif så besluttet at tage solcelleanlægget fra nettet. I stedet for står der en række batterier i kælderen, som gemmer strømmen om dagen. Når bilen kommer om aften, lader batterierne elbilen, så den kører på gratis solcellestrøm.

Det nuværende batterisystem består af brugte batterier, som samlet set har en kapacitet på ca. 1,5 kWh. Hen over vinteren vil Leif udskifte batterierne med en større batteri bænk, som så vil kunne gemme op til 30 kWh.

”Når de nye batterier er tilsluttet, kobler jeg flere af husets forbrugere til batterierne. Vi må se, hvor høj en selvforsyningsgrad vi kan opnå, men med de 30 kWh kan man nå et langt stykke af vejen, forventer jeg.”, siger Leif

Der er også solceller på haveskuret og på campingvognen

Der ligger også tre solpaneler (750 W) på et lille skur i haven. Dette er et off-grid, som ligger for sig selv. Der står 2 batterier (2,5 kWh) i skuret, der forsyner robotplæneklippere, elektriske haveredskaber, to springvand og selve skuret med solcellestrøm.

Derudover har Leif udrustet deres campingvogn med en lille solcelle og et batteri. På denne måde skal de ikke tilslutte sig strøm på campingpladsen. Systemet har nok strøm til belysning, pumper og moveren på campingvognen.

28. august 2018

Varmepumpe til hobbyrummet

Der er allerede i dag installeret en varmepumpe til hobbykælderen, som på sigt også kan komme over på solcellestrøm.

Leif Møller foran sin ny elbil

Off-grid skuret og robot planeklipper

5,7 kW solceller på taget

Cookiepolitik