Indeklima på programmet

Tirsdag eftermiddag var flere af områdets udlejere og håndværkere samlet for at blive klogere på det gode indeklima og efterisolering.

Af Henrik Bielefeldt

Emnet for dages program var indeklima og efterisolering, og derfor var dagens første indlæg om skimmelsvamp, som blandt andet kan opstå på grund af dårlig isolering eller indeklima.

Carl Christian fra Sønderborg Kommune fremlagde, hvordan skimmelsvamp opstår, og hvad skimmelsvamp er.

”Skimmelsvamp kan vokse på alt organisk materiale, men den kan også opstå på beton eller glas, hvis der er meget fugtigt og beskidt”, fortalte Carl Christian fra Sønderborg Kommune.

Carl Christian forklarede, at det er vigtigt, man ikke bare vasker skimmelsvampen ned, men undersøger årsagen til, at den opstår.

Skimmelsvamp opstår i rum, hvor der er megen fugt. Fugten kan opstå som dug på ruden på grund af forskellen imellem temperaturen inde og ude, eller fordi der afgives fugt, når man laver mad, går i bad eller tørrer tøj indendørs.

Derfor er der også forskellige måder at bekæmpe skimmelsvampen på.

Carl Christian viste termografibilleder fra en af Sønderborg Kommunes bygninger, hvor man tydeligt kunne se kuldebroer. Her vil der være risiko for kondens og dermed give skimmelsvampen mulighed for at opstå.

Ved at efterisolere bygningen vil man derfor både kunne spare på varmen og samtidig forbedre indeklimaet i bygningen.

”Men det er vigtigt at være opmærksom på, at der ikke kun er en rigtig løsning. Hver bygning kræver en nøje gennemgang, men det er muligt at efterisolere, således at man både gør indeklimaet bedre og samtidig sænker sin varmeregning”, forklarede Carl Christian fra Sønderborg Kommune.

Men en stor kilde til fugt i hjemmet er beboerne. Vi tilfører fugt, når vi laver mad, går i bad eller tørrer tøj indendørs. Derfor er det også vigtigt at få luftet godt ud i hjemmet – samtidig er det billigere at varme en bolig op, hvis der bliver luftet rigtigt ud, da fugtige konstruktioner er svære at varme op.

”Jeg synes, at oplægget var spændende. Som udlejer gør jeg meget for, at mine bygninger ikke giver mulighed for skimmel. Men som Carl Christian forklarede, så er det kun en af kilderne. Mine lejere har også en stor indflydelse på deres indeklima, så jeg synes, det er helt rigtigt, at man skal finde kilden til skimmelsvampen og ikke bare vaske den væk”, udtalte udlejer Allan Vejsnæs

I mange bygninger kan det være svært at få plads til almindelig isolering ved renoveringer. Derfor blev der præsenteret produkter fra både Kingsapan og Calsitherm. Begge producenter præsenterede deres meget forskellige produkter og fremhævede begge, at deres produkter skal ses som en løsning, når der ikke er plads eller mulighed for almindelig isolering. 

Efterfølgende fik de fremmødte mulighed for at få råd og vejledning om konkrete projekter fra oplægsholderne.

12. december 2017

10 gode råd mod skimmelsvamp

1. HOLD BOLIGEN TØR - Skimmelsvampe kan i de fleste tilfælde undgås, hvis du holder boligen tør og sikrer, at der er god ventilation.
 

2. LUFT UD - Sørg for at lufte godt ud – lav gennemtræk i boligen 5-10 minutter flere gange dagligt. Du skal være ekstra omhyggelig med udluftningen på badeværelset og i køkkenet, når du har været i bad eller laver mad.
 

3. BRUG EMHÆTTE - Sørg altid for at bruge emhætten, når du laver mad. Tjek, at udsugning og aftræk virker som det skal. 
 

4. TØR TØJ UDENFOR - Hæng tøj til tørre udenfor eller brug en tørretumbler med kondensvirkning eller aftræk til det fri.
 

5. HOLD EN JÆVN TEMPERATUR - Hold den samme temperatur i alle rum i hjemmet. Temperaturen må ikke være lavere end 18 grader.
 

6. TJEK AFTRÆK OG VENTILER - Hold friskluftsventiler i vinduesrammer og vægge åbne, og tjek om aftrækskanaler og udsugningsventiler fungerer og er rene. 
 

7. GØR RENT - Skimmelsvampe kan gro i støv, hvis der er tilstrækkelig fugt, og ophobet støv kan indeholde svampesporer og andre svampedele, der kan genere allergikere. Jævnlig støvsugning fjerner svampedele og grobunden for nye svampe.
 

8. PAS PÅ DE KOLDE YDERVÆGGE - Hvis boligen er ældre eller dårligt isoleret, vil man ofte opleve at ydervæggene er betydeligt koldere end de indre vægge. I disse tilfælde er det vigtigt ikke at placere møbler med fast bagside op ad væggen. Der anbefales min. 10 cm. mellem væg og møbel for at sikre luftcirkulation og undgå kondens.
 

9. TØR OP - Husk at tørre vægge og gulv i baderum af med en skraber eller et håndklæde. Hæng håndklædet til tørre udendørs.
 

10. HOLD ØJE MED FUGTSKADER - Hvis der opstår vandskade, skal du sørge for at kontakte relevante  håndværkere, ejendomskontoret eller din udlejer, så skaden kan blive udbedret hurtigst muligt.

Kilde: www.skimmel.dk

Cookiepolitik